Funkcja kwadratowa
bezendu: Wykres funkcji f(x)=2x
2+3x+4 przesunięto o wektor v. Wyznacz wzór funkcji, której wykres
otrzymano jeśli:
a) v=[0,3]
b) v=[1,0]
c) v=[−1,−9]
a) f(x)=2x
2+3x+4
postać kanoniczna
f(x)=2x
2+3x+7
| | 3 | | 23 | |
b) f(x)=2(x+ |
| −1)2+ |
| |
| | 4 | | 8 | |
f(x)=2x
2−x+3
| | 3 | | 23 | |
c) f(x)=2(x+ |
| +1)2+ |
| −9 |
| | 4 | | 8 | |
f(x)=2x
2+7x
Może ktoś sprawdzić

(Istnieje jeszcze jakiś inny sposób ''szybszy'' żeby wyznaczyć ten wzór
bez przechodzenie w postać kanoniczną ? )
28 kwi 13:23
Kaja: a) g(x)=f(x)+3=2x2+3x+4+3=2x2+3x+7
b) g(x)=f(x−1)+0=2(x−1)2+3(x−1)+4=2x2−x+3
c) g(x)=f(x+1)−9=...
28 kwi 13:28
Eta:
a) g(x)= f(x−0) +3 ⇒ 2x2+3x+4+3= 2x2+3x+7
b) g(x)= f(x−1)+0 ⇒ g(x)=....
c) g(x)= f(x+1)−9 ⇒ g(x)=.....
28 kwi 13:32
Eta:
28 kwi 13:32
bezendu: Dziękuje

czyli jak mam jakiś tam przykładowy wektor [−9,4]to zmieniam jego pierwszą współrzędną
f(x+9)+4
28 kwi 13:42
Eta:
dokładnie tak
28 kwi 13:42
bezendu: Ok

a moje rozwiązanie z postaci kanonicznej jest dobre
28 kwi 13:47
Eta:
Jasne,że dobre
28 kwi 13:49
bezendu:
28 kwi 13:51