aaa
Prosiałke: sin4x+cos4 da się to jakoś uprościć?
28 kwi 13:19
123: (sin2x + cos2x) − 2sinxcosx
28 kwi 13:21
123: tam ma być −2sin2xcos2x
28 kwi 13:21
Prosiałke: 123 chyba czegoś brakuje,
28 kwi 13:22
123: No i za nawiasem do kwadratu..
28 kwi 13:22
Prosiałke: A co mam zrobić z −2sin2xcos2x. Bo wpadłem na ten sam pomysł, ale nie wiedziałem co dalej,
28 kwi 13:22
qwe:
A czy to jest dobrze?
28 kwi 13:22
123: Ale jakie masz zadanie?
28 kwi 13:23
Prosiałke: Weź nie spamuj i troluj...
28 kwi 13:23
Saizou : i dalej
(sin
2x+cos
2x)
2−2sin
2xcos
2x=
28 kwi 13:23
Prosiałke: Wyznacz zbiór wartości funkcji f i oblicz, dla których argumentów ta funkcja przyjmuje wartość
1.
a) f(x)=sin4x+cos4x
b) f(x)= cosx−√3sinx
28 kwi 13:25
Bogdan:
| | 1 | | 1 | |
2sinx cosx = sin2x ⇒ |
| *4sin2x cos2x = |
| sin22x |
| | 2 | | 2 | |
28 kwi 13:25
28 kwi 13:26
Prosiałke: Aaa. Bo tam 4. Rozumiem dzięki.
28 kwi 13:27
Prosiałke: A jak narysować funkcje skoro tam jest to coś do kwadratu?
28 kwi 13:29
Bogdan:
| | π | | | |
cosx − √3sinx = cosx − tg |
| sinx = cosx − |
| sinx = |
| | 3 | | | |
| | | | π | | π | | cosx cos |
| − sinx sin |
| | | | 3 | | 3 | |
| | π | |
= |
| = 2*cos(x + |
| ) |
| | | | 3 | |
28 kwi 13:33
Bogdan:
Polecenie brzmi: "wyznacz zbiór wartości funkcji", wykres w tym przypadku nie jest potrzebny.
28 kwi 13:34
Prosiałke: Najważniejsze by jakoś ogarnąć ten wzór funkcji.
28 kwi 13:37
Prosiałke: Dzięki za pomoc.
28 kwi 13:38