rownanie
Ann: Okresl liczbe pierwiastkow rownania w zal od parametru m
( m
2 −1) x
2 − (m+1)x − 1/2 =0
Moze mi ktos pomoc?

1. Kwadratowa
czyli wiem ze a≠0 czyli m≠−1 m≠1 tak?
Delta wyszla mi 3m
2+2m−1 >0 , delta prim 16, pierwiastki−1 i 1/3
No i jak teraz?
I co z liniowa? a=0 czyli ile pierwiastkow i o czym nam to mowi?
28 kwi 12:07
Kejt:
1o funkcja ma dwa miejsca zerowe dla Δ>0 ∧ m≠−1;1
2o funkcja ma jedno miejsce zerowe, dla Δ=0 v m=1
3o funkcja nie ma miejsc zerowych dla Δ<0 i m=−1
28 kwi 12:15
Ann: Dlaczego 1mz dla m=1?
28 kwi 12:18
Kejt: bo wtedy masz funkcję liniową, a funkcja liniowa ma jedno miejsce zerowe.
28 kwi 12:19
jikA:
1o dwa pierwiastki dla Δ > 0 ∧ m ≠ ±1
2o jeden pierwiastek dla (Δ = 0 ∧ m ≠ ±1) ∨ m = 1
3o brak pierwiastków dla (Δ < 0 ∧ m ≠ ±1) ∨ m = −1.
28 kwi 12:21
Ann: A juz rozumiem dzieki!

Przy okazji mam takie jedno pyt, jest rownanie kwadr i dla jakich m przyjmuje wart ujemne dla
kazdej liczby rzeczywistej. Warunki dla kwadr wiem, ale znowu czemu przy liniowej a=0, b=0 c<0
? Itp? Nie moge nigdzie znalezc wytlumaczenia tego typu warunkow
28 kwi 12:25
Ann: A oswiecilo mnie i wpadlam na to
28 kwi 12:27
Kejt: jak ma być ujemna dla każdej liczby rzeczywistej, to nie może być liniowa(chyba, że z wartością
bezwzględną) a kwadratowa będzie cała ujemna tylko wtedy gdy nie będzie miała miejsc zerowych
czyli Δ<0 i a<0, bo musi mieć ramiona w dół.
28 kwi 12:28
Kejt: poprawka: liniowa będzie cała ujemna, jeśli jest stała.
28 kwi 12:35