jest dobrze ?
Patryk: czy dobrze mi wyszło obliczenia "a" z miejsca zerowego ?
3= − 9/a /:9
a= −3/9 = −1/3
28 kwi 10:58
bezendu:
ale może zapisz całą treść polecenia... (do ułamków użyj ''U'' i zapisz to poprawnie )
28 kwi 11:00
Kejt: nie, drobny błąd..
a=−3
28 kwi 11:01
matius: 3=−9/a *a
3a=−9 /3
a=−9/3
a=−3
28 kwi 11:01
Patryk: Znajdź wzór funkcji liniowej y = ax + 9, której miejscem zerowym jest
x=3.
a) sporządź wykres tej funkcji
i do tego chyba jest potrzebne "a" więc chciałem obliczyc ze wzoru miejsca zerowego
3= − 9a /:9
a= − 39 = − 13
28 kwi 11:05
Patryk: aha dziękuję
28 kwi 11:05
Kejt:
3a+9=0
3a=−9
a=−3
tak szybciej
28 kwi 11:06