dlugosc łuku
slawo: Witam!
Pisze w zwiazku z pewna wątpliwością przy rozwiązywanych przeze mnie zadankach.
Jak mamy funkcje typu :
9y2 = 2x3;
9y2 = 4x3;
i chcemy policzyć długość tych krzywych , np. jakimś przedziale niewiem <0,3>...
są to funkcje, w których mogę wyznaczyć y = ... oraz y = −...., czyli są symetryczne względem
osi Ox.
I teraz, jak policze dla pierwszego y, muszę pomnożyć x2, zeby otrzymać całkowitą długość?
Pytam, ponieważ są to zadania z krysickiego, w których to w odpowiedziach nikt nie mnoży wyniku
x2.
Pozdrawiam!
28 kwi 08:59
slaw: spojrzy ktos?
28 kwi 09:50
28 kwi 10:26
slaw: no wlasnie. natomiast w zadaniu jest napisane, policz dlugosc krzywej:
9y
2 = 2x
3.
Nie jest napisane czy liczyc 2 jej czesci. Natomiast z odpowiedzi wnioskuje, ze jest wzieta pod
uwage tylko jedna z tych czesci, czyli bez mnozenia x2 jest wynik.
I Pytanie moje, jak rozumiec to polecenie. Czy jest blad w odpowiedziach i zapomnieli tego
przemnozyc?
Bo wedlug mnie dlugosc krzywej to i to pod osia i nad osia w tym przedziale.
Pytanie, co by bylo jakbym dostal na kolokwium takie zadanie? Liczyc x2 czy nie?

To takie jest niedoprecyzowane
28 kwi 10:36
Trivial:
Jeśli rzeczywiście jest tak jak mówisz (przedział tylko na x?) to domyślnie liczy się obie
części (przynajmniej ja bym tak to zrozumiał

).
28 kwi 10:40