matematykaszkolna.pl
dlugosc łuku slawo: Witam! Pisze w zwiazku z pewna wątpliwością przy rozwiązywanych przeze mnie zadankach. Jak mamy funkcje typu : 9y2 = 2x3; 9y2 = 4x3; i chcemy policzyć długość tych krzywych , np. jakimś przedziale niewiem <0,3>... są to funkcje, w których mogę wyznaczyć y = ... oraz y = −...., czyli są symetryczne względem osi Ox. I teraz, jak policze dla pierwszego y, muszę pomnożyć x2, zeby otrzymać całkowitą długość? Pytam, ponieważ są to zadania z krysickiego, w których to w odpowiedziach nikt nie mnoży wyniku x2. Pozdrawiam!
28 kwi 08:59
slaw: spojrzy ktos?
28 kwi 09:50
Trivial: http://www4b.wolframalpha.com/Calculate/MSP/MSP2591bh79f40deg036g100003693i94feh478d3g?MSPStoreType=image/gif&s=43&w=296.&h=300.&cdf=RangeControl Jeżeli chcesz policzyć długość krzywej zarówno pod jak i nad osią Ox, to rzeczywiście można policzyć długość jednej części i pomnożyć przez 2.
28 kwi 10:26
slaw: no wlasnie. natomiast w zadaniu jest napisane, policz dlugosc krzywej: 9y2 = 2x3. Nie jest napisane czy liczyc 2 jej czesci. Natomiast z odpowiedzi wnioskuje, ze jest wzieta pod uwage tylko jedna z tych czesci, czyli bez mnozenia x2 jest wynik. I Pytanie moje, jak rozumiec to polecenie. Czy jest blad w odpowiedziach i zapomnieli tego przemnozyc? Bo wedlug mnie dlugosc krzywej to i to pod osia i nad osia w tym przedziale. Pytanie, co by bylo jakbym dostal na kolokwium takie zadanie? Liczyc x2 czy nie? To takie jest niedoprecyzowane
28 kwi 10:36
Trivial: Jeśli rzeczywiście jest tak jak mówisz (przedział tylko na x?) to domyślnie liczy się obie części (przynajmniej ja bym tak to zrozumiałemotka).
28 kwi 10:40