Oblicz pole trapezu.
10Pionio: Dane są długości podstaw trapezu a=7 i b=12 oraz długości jego ramion c=3 i d=4!
Oblicz pole trapezu.
Ma ktoś pomysł na rozwiązanie?
28 kwi 04:39
aniabb:

pole trójkąta (gdyby inne dane to ze wzoru Herona)
P=3•4/2=6 = 5•h/2 więc h= 2,4
Pole prostokąta 7•h = 7•2,4 = 16,8
Pole trapezu 16,8+2,4 = 19,2
28 kwi 08:12
10Pionio: Dzięki aniabb! Teraz wszystko stało się proste!
28 kwi 20:27
aniabb: źle dodałam .. 16,8+6= 22,8
28 kwi 21:32
10Pionio: 
, ale i tak najważniejszy był pomysł ...
28 kwi 21:47