zadanie z treścią
Patri: cześć − ciekawe zadanie:
Na każdej z dwóch jabłonek rośnie po 100 jabłek. Dwóch ogrodników gra w następującą grę: każdy
na przemian zrywa z dowolnego drzewa jedno lub dwa jabłka (obydwa z tej samej jabłonki).
Wygrywa ten z nich, który zerwie ostatnie jabłko z któregokolwiek z drzew (Czyli jeśli w
którymś momencie np. na pierwszym drzewie zostanie 1 jabłko, a na drugim 8 , to ogrodnik który
ma wykonać ruch, może zerwać to jedno jabłko z pierwszej jabłonki i wygrać grę). Który z
ogrodników ma strategię wygrywającą? Odpowiedź uzasadnij.
Ktoś podpowie z czym tu mamy do czynienia?
Zrobiłam sobie dla 2 rzędów 10 kółek.
wybierałam dowolnie 1 lub 2 rząd oraz 1 lub 2 kółka.
Nie zauważyłam jakiejś prawidłowości.
Macie jakieś pomysły lub wiecie jak zadanie rozwiązać?
Pozdrawiam.
27 kwi 23:35
Patri: Nie ciekawe?
28 kwi 17:13
jeżyk: To są te gry, w których przegrywa ktoś, kto nie będzie mógł wykonać następnego ruchu. Nie wiem
czy to nie będzie tak:
Skoro mamy dwie jabłonki po 100 jabłek to przegra ogrodnik, który zacznie, bo wystarczy, że
drugi ogrodnik, będzie zrywał symetrycznie, do tego pierwszego. Mamy dwie jabłonki, więc to
będzie chyba działało. Przykład zaczyna ogrodnik1, zrywa jabłka z drzewa1, wtedy ogrodnik2
zrywa tę samą ilość jabłek z drzewa2 i tak aż, do końca, wtedy ogrodnik2 zawsze skończy. Tak
mi się wydaje.
28 kwi 17:28
Patri: Dziękuję Ci za odzew.
Tutaj trochę psuje Twoją wizję możliwość zrywania dwóch jabłek na raz.
Kombinowałam z podzielnością przez 3, ale to tez nie tak prosto, bo zrywają z dowolnego drzewa.
Biorą albo jedno, albo dwa, więc jeśli zostaną 3 jabłka na drzewie, to w dwóch ruchach zostanie
ono ogołocone z jabłek, ale nie widzę niestety prawidłowości, jaka obrana taktyka byłaby
najlepsza.
28 kwi 21:16
Patri: A w ogóle to to zadanie nie jest dla mnie doprecyzowane, bo mam określić którego strategia jest
wygrywająca, a ja tu w ogóle strategii nie widzę...
28 kwi 21:18