Wyznacz dziedzinę funkcji f , jeśli:
lukas:
27 kwi 22:30
Dziabong: Mianownik nie może się równać zero.
27 kwi 22:33
lukas: to znaczy eta pomóż mi przy zadankach
27 kwi 22:34
Dziabong: x2−1≠0, stosujesz wzór skróconego mnożenia i wszystko wychodzi. Zapisz obliczenia i odpowiedź
to ktoś to sprawdzi.
27 kwi 22:37
lukas: ja nie mam na to czasu bo dopiero to zaczynam nawet nie wiem 1 przykład potrzebuje to pózniej
pojdzie
27 kwi 22:39
Dominik: umiesz rozwiazac nierownosc x2 − 1 ≠ 0?
27 kwi 22:40
lukas: nie
27 kwi 22:41
anulaa: x2=1
x=1 v −1
D=R−{−1;1}
27 kwi 22:43
lukas: potrzebuje dokladne rozwiazanie pierwszego i co dokladnie robic a reszte zrobie sam
27 kwi 22:49
Dziabong: Przecież anulaa już rozwiązała. Dziedziną funkcji są liczby rzeczywiste prócz −1 i 1.
27 kwi 22:55