Rozwiąż równanie trgonometryczne
hahnne: Rozwiąż równanie sin2x = 2cosx. Znajdź wszystkie rozwiązania tego równania spełniające warunek
x
2−4x−32 < 0.
No i okej, wiem niby co trzeba robić. Mam postać
2cosx (sinx − 1) = 0
| | π | | −π | |
i wyliczone z 2cosx = 0, że x = |
| = πk i x= |
| + πk |
| | 2 | | 2 | |
| | π | |
a z sinx=1, że x = |
| + 2πk |
| | 2 | |
Wiem, że x musi być w przedziale (−4,8).
| | π | | π | | 3 | | 5 | |
Ale ale... książka twierdzi, że pełna odp. to: x = {− |
| ; |
| ; |
| π; |
| π}. |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Pierwsze dwie opcje rozumiem, ale skąd te dwie kolejne o.O ? (trzy drugie i pięć drugich)
27 kwi 21:11
Dziabong: Wydaję się, że wszystko w porządku w obliczeniach, tylko przy 2cosx=0 wystarczy tylko, że x
=π/2 +kπ bo jak postawisz za k = −1 to wyjdzie Ci to co napisałeś dalej.
A co do rozwiązań, to po prostu patrzysz na to co wyszło okresowo i sprawdzasz aby mieściły się
w przedziale (−4,8) czyli π/2 to ok. 1.57 i za k postawiasz sobie po kolei jakieś liczby
I tak wychodzi, że z sinx = 1 są odpowiedzi π/2, 5/2 π
a z cosx=0 π/2, −π/2, 3/2π
π/2 się pokrywają więc tylko te 4 odpowiedzi
Mam nadzieję, że jako tako to wytłumaczyłem
27 kwi 22:29
hahnne: "patrzysz na to co wyszło okresowo"
Może głupie pytanie, ale co masz na myśli? ;
28 kwi 12:12
jikA:
| | π | |
Zauważ że Twoje rozwiązanie x = − |
| + k * π powtarzają Ci się co pewien okres u Ciebie |
| | 2 | |
on wynosi π. Podstawiając kolejne liczby całkowite za
k otrzymujesz dla k = 1
| | π | | π | | π | | 3 | |
x = − |
| + π = |
| dla k = 2 masz x = − |
| + 2 * π = |
| π. |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
28 kwi 12:27