Tworzenie liczb dwucyfrowych ze zbioru cyfr.
Pit: Witam. Mam problem z zadaniem. Nie wiem czy to ono mnie przerosło czy to ja przerosłem je

"Ile liczb dwucyfrowych można utworzyć ze zbioru cyfr {0,1,2,3,4,5}? "
Używam wzoru na wariacje bez powtórzeń, otrzymuję:
5*6 = 30 taki wynik jest w odp, ale czy nie powinno się odjąć 5 możliwości : 01,02,03,04,05 ?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
27 kwi 20:45
Kejt: powinno odjąć 6 możliwości (jeszcze 00).. ale licząc 5*6 z reguły mnożenia "pozbywasz się"
takiej możliwości..
27 kwi 20:50
Afr0: Może lepiej policzyć to ze wzoru na wariację z powtórzeniami?
nk
62=36
36−6=30 gdzie 6 jest tymi wymienionymi liczbami {00,01,02,03,04,05}?
27 kwi 20:52
Pit: Jeśli byśmy liczyli na wariację z powtórzeniami to wtedy dostaniemy jeszcze 00,11,22,33,44,55 i
to jest te 6 liczb o które ci pewnie chodziło. Zastanawiam się czy można zaliczyć do liczb
dwucyfrowych np. 01.
27 kwi 20:57
Trivial:
Reguła mnożenia najlepsza.
[1−5] [0−5]
5*6 = 30.
27 kwi 21:01
Afr0: No tak dostaniemy 11, 22 itd. ale gdzie jest napisane, że nie możemy ich dostać? Mają być to
liczby dwucyfrowe, liczba 11 jest dwucyfrowa.
27 kwi 21:03
Pit: Wybacz, mój błąd.
27 kwi 21:06