matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rownanie rozniczkowe 5xy'=y
pio:
rownanie rozniczkowe 5xy'=y
27 kwi 20:21
Trivial:
Zmienne rozdzielone. 5xy' = y
y'
1
=
y
5x
dy
dx
∫
= ∫
y
5x
... Albo równanie liniowe.
1
y' −
y = 0
5x
y = Ce
∫dx/5x
= Ce
lnx/5
= C
5
√
x
27 kwi 21:43