równanie różniczkowe
POMOCY: Ludzie

Błagam pomóżcie...Jak odróżnić równanie rzędu I o rozdzielonych zmiennych od zwykłego
równania rzędu I

? Proszę niech ktoś mi odpowie na to pytanie, ale tak po ludzku, bo
definicje jakąs tam mam, tylko szczerze mówiąc za dużo to mi ona nie daje...
27 kwi 19:13
Trivial:
A co tu odróżniać? Jeśli da się rozdzielić zmienne to równanie jest o zmiennych rozdzielonych.
Poza tym, zmienne rozdzielone to tylko szczególny przypadek zwykłego równania rzędu 1.
Równanie o zmiennych rozdzielonych ma postać:
y' = F(x)*G(y)
Na przykład równanie:
y' = 2y + 5x + xy + 10
Czy jest to równanie o zmiennych rozdzielonych? Na pierwszy rzut oka nie, ale można zapisać:
| | y' | |
y' = (y+5)(x+2) → |
| = x+2 (F(x) = x+2 G(y) = y+5) |
| | y+5 | |
skąd już widać, że zmienne są rozdzielone.
28 kwi 09:26
POMOCY: aaaaa widzisz....dzięki, już bardziej to ogarniam, a to mimo wszystko ważne, bo są 2 różne
sposoby, zeby to rozwiązać, na przykład przez podstawienie...a na kolosie się pewnie będe
zastanawiac pół godziny
28 kwi 14:02