zad na liczbach naturalnych
aviete: Jak szybko policzyć takie zadanie: Ile jest wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych
podzielnych przez 6 lub 10?
27 kwi 17:53
Kejt: ile jest liczb dwucyfrowych?
27 kwi 17:56
aviete: wszystkich 90
27 kwi 17:58
Kejt:
90:6=15
90:10=9
90:(2*3*5)=90:30=3
15+9−3=21
27 kwi 18:04
aviete: nie rozumiem tylko tego trzeciego działania... 2*3*5... to jakby dzielniki 6 i 10 tak? ale
przecież 6 nie dzieli się na 5, a 10 na 3... skąd to się wzięło?
27 kwi 18:13
Kejt: NWW 6 i 10
wyznaczone z rozkładu na czynniki pierwsze
27 kwi 18:14
aviete: No dobrze... Więc wyznaczamy tą NWW bo jest podzielna przez zarówno 10 jak i 6, a w poleceniu
mamy "lub" i dlatego chcemy jakby odrzucić tą liczbę...? I to dlatego dzielimy przez nią 90
żeby odrzucić wszystkie te liczby które są podzielne zarówno przez 10 jak i 6? To taka zasada
po prostu czy da się to logicznie wytłumaczyć? W ogóle dobrze rozumuję?
27 kwi 18:29
aviete: Ok już chyba rozumiem

dziękuję bardzo i życzę miłego dnia
27 kwi 18:35
Kejt:
tak. mamy w poleceniu 6 lub 10, dzieląc 90 kolejno przez 6 i 10 mamy liczby, które się
powtarzają −> wielokrotności 6 i 10. Dzięki ostatniemu działaniu się ich pozbywamy.
27 kwi 18:49