Równanie i środek okręgu
aviete: Jak z takiego równania okręgu: x2 + y2 + 4x − 6y − 221 = 0 wyliczyć jego środek?
27 kwi 17:19
bysztszak: 1) musisz zwinąc iksy w nawias ( igreki to samo )
będzie tak: (x+2)2+(y−3)2
2) −221 na prawą stronę
3) do prawej strony dodajesz tyle ile zwinąłeś w nawias (kwadrat liczby którą zapisałeś w
nawiasie)
całość
(x+2)2+(y−3)2=221+4+9
27 kwi 17:25
aviete: czyli środek wychodzi (−2, 3)... no tak, tak jest też w odpowiedziach

dziękuję bardzo,
miłego dnia
27 kwi 17:38
Krzysiek : Mozna tak jak napisal kolega zeby lepiej zrozumiec wzory skroconego mnozenia(jest to sposob
sprowadzenia do postaci kanonicznej ) ale mozna szybciej to wyliczyc−
| | −Ax | |
W kazdej ksiazce do matematyki tam gdzie masz rownanie okregu sa takie wzory xs=− |
| i |
| | 2 | |
| | −By | | −4 | | 6 | |
ys= |
| wiec xs= |
| =−2 a ys= |
| =3  |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
27 kwi 18:13