Udowodnij, że dla każdej dodatniej liczby naturalnej n spełnione są równości:
Paweł: Udowodnij, że dla każdej dodatniej liczby naturalnej n spełnione są równości:
| | n(3n−1) | |
1+4+7+..+(3n−2)= |
| |
| | 2 | |
L=1 P=1 L=P
| | n(3n−1) | |
1+4+7+...+(3n−2)− |
| =0 |
| | 2 | |
| | 2(3n−2)−n(3n−1) | |
1+4+7+...+ |
| =0 |
| | 2 | |
| | 6n−4−3n2+n | |
1+4+7+...+ |
| =0 |
| | 2 | |
| | −3n2+7n−4 | |
1+4+7+...+ |
| =0 /*2 |
| | 2 | |
2+8+14+..−3n
2+7n−4=0
I teraz:
Dla 2 jest −2 czyli 2−2=0
Natomiast już dla 3 jest −10 8−10=−2
Co tutaj pozmyślałem?
27 kwi 17:18
zombi: To się udowadnia indukcyjnie.
27 kwi 17:24
Paweł: A czy moim sposobem nie mogę tego obliczyć?
27 kwi 17:24
zombi: Nie wiem co to za sposób, może gdybyś zauważył, że lewa strona to ciąg arytmetyczny o różnicy 3
i a1=1 wtedy wykorzystałbyś wzorek na sumę n wyrazów tego ciągu to dostałbyś P
27 kwi 17:28
Paweł: Zombi, próbowałem na sumę n wyrazów i wychodzi mi, że n=0. Tragedia.

Mógłbyś jeszcze pomóc?
27 kwi 18:24
zombi: a
1=1 r=3
| | (a1+an)*n | | (1+(3n−2))*n | | (3n−1)n | |
L=Sn= |
| = |
| = |
| =P |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
27 kwi 18:28
zombi: Albo indukcyjnie udowadniaj.
27 kwi 18:28
Paweł: Ależ to dziecinnie proste, a ja głupi liczyłem n. Pytanie po co.
Dzięki wielkie
27 kwi 18:30
Krzysiek : Ty nie masz policzyc n tylko masz udowodnic tozsamosc .
dla licz naturalnych udowadniasz to iddukcja matematyczna a jak sie to udowadnia to wiesz .
Wiec to zrob . piewszy krok zrobiles to teraz zrob drugi (jesli Tn to Tn+1)
27 kwi 19:16