Wyznacz wartości najmniejsze i największe funkcji f(x)= =x^2+4x-1
Madzik: Wyznacz wartości najmniejsze i największe funkcji f(x)= =x2+4x−1 w przedziale ≤0;4≥
27 kwi 17:12
madam66: x=0
y=0+0−1=−1
x=4
y=16+4*4−1=16+16−1=31
27 kwi 17:57
Cusack: warto dopisać że wierzchołek nie należy do podanego przedziału.
27 kwi 18:10
Krzysiek : Tak. A poza tym tak sie nie oznacza przedzialu . tak mozesz oznaczyc nierownosc. Wtedy bedzie
to nierowwnosc slaba
27 kwi 19:47
Madzik: Krzysiek, dałam znak nierówności tylko i wyłącznie dlatego, że nie mogłam znaleźć nigdzie tutaj
znaku przedziału.
27 kwi 22:27
Dominik: shift + przecinek, shift + kropka.
27 kwi 22:28
Dominik: albo nawiasy polokragle: shift + 9, shift + 0.
27 kwi 22:29