niewymierność
kasia: usuń niewymierność z mianownika
Jak to rozpisać? nie mam zielonego pojęcia >.<
27 kwi 16:47
Krzysiek : | 10 | | √53 | |
| * |
| i licz dalej |
| √53 | | √53 | |
27 kwi 16:51
kasia: nie wiem co zrobić z tym mianownikiem : /
27 kwi 17:05
Patryk: tam w mianowniku to to nie czasami jest pierwiastek 3 stopnia ?
27 kwi 17:44
kasia: tak : / i nie wiem jak to rozpisać @@
27 kwi 17:48
Patryk: ale napisałaś ,ze to jest √53 .
27 kwi 17:49
Patryk:
czyli
dalej oblicz
27 kwi 17:50
kasia: skąd ci się tam to 25 wzięło?: o
27 kwi 18:58
kasia: ?
27 kwi 19:36
kasia: .
27 kwi 19:47
Eta:
(
3√5)
3=5
3√53=
3√5*
3√5*
3√5=
3√5*
3√5*5=
3√5*
3√25
| | 10 | | 10 | | 3√25 | | 103√25 | |
zatem |
| = |
| * |
| = |
| |
| | 3√5 | | 3√5 | | 3√25 | | 5 | |
27 kwi 19:52