topologia, przestrzenie matryczne
Kasia: hej czy ktoś mógł by mi podpowiedzieć, ponieważ nie wiem jak wystartować zupełnie z tym
zadanie. a mianowicie :
niech ( X, ϱ ) będzie przestrzenią metryczną, ∅ ≠ A ⊂ X.
Niech d : ϱ|
AxA. Udowodnić, że d jest metryka w A.
no i na pierwszy rzut oka jest to dla mnie oczywiste no bo skoro jest metryka w X a A ⊂ X no to
jest podzbiorem X czyli jest metryka w A, ale jak to rozpisać? prosze o pomoc
27 kwi 14:55
PW: To się wydaje "masło maślane", ale trzeba po prostu sprawdzić, czy funkcja "obcięta" spełnia
warunki definicji metryki na A×A.
Na przykład: jeżeli a=b i a,b∊A, to d(a,b)=ϱ(a,b)=0, gdyż a,b∊X, a ϱ(a,b)=0.
27 kwi 15:13
Kasia: i tak należy rozpisać wszystkie te 3 aksjomaty aby sprawdzić czy jest to metryką tak?
27 kwi 15:18
PW: Tak, tylko matematycy mogą się czymś takim pasjonować. Na pewno studiujesz matematykę.
27 kwi 15:27
Kasia: tak jest, właśnie studiuję matematykę

postaram się to rozpisać tak jak powinno być, dziękuje
za pomoc
27 kwi 15:32