Deficyt masy
Monika: Fizyka
Oblicz deficyt masy dla jądra atomu węgla 126C i zaznacz prawidłowy wynik. Przyjmij masę
jądra atomu węgla 126C masa protonu 1,6726 * 10−27 kg masa neutronu 1,6749 * 10−27
kg
Odpowiedź 1 − 20,0851 * 10−27 kg
Odpowiedź 2 − 16,5792 * 10−27 kg
Odpowiedź 3 − 0,1585 * 10−27 kg
27 kwi 14:41
Brunetka94: momencik, zaraz zrobie
27 kwi 14:44
Monika: Bajka
27 kwi 14:48
Brunetka94: mp = 1.67262158 * 10−27kg
mn = 1.67492716 * 10−27kg
1u = 1.66054 * 10−27kg
Δm = 121 u − (6mp + 6mn) = 6(2 * 1.67262158 − 1.67492716) * 10−27kg = −1.588 * 10−28kg
czyli :
0,1585 * 10−27 kg
27 kwi 14:52
Domislaw: deficyt masy to w przypadku wegla 12
[6 x masa protonu + (12−6) x masa neutronu] − (masa jadra) = (deficyt masy)
27 kwi 14:55
Monika: Dziękuje
27 kwi 15:06
Micha: Oblicz deficyt masy dla jądra atomu berylu 9/4 Be i zaznacz prawidłowy wynik. Przyjmij masę
jądra atomu berylu 13,2895 * 10 do potęgi −27 kg, masę protonu 1,6726 * 10 do −27 kg, masę
neutronu 1,6749 * 10 do −27 kg.
Odpowiedź 1: 1,7754 * 10 do − 27 kg,
Odpowiedź 2: 15,0639 * 10 do − 27 kg,
Odpowiedź 3: 9,9423 * 10 do −27 kg.
16 maj 19:49
16 maj 21:45