wiec jak to zrobic? jakies wskazowki? zebym sie sam czegos nauczyl
nie umiem matmy: 1.Uzasadnij ze liczbax= pierwiastek z 3+8− do potegi 4\3 jest wymierna.
2.stosujac wzror skrocneho mnozenia oblicz i zredukuj wyrazy podobne (xpierwiastek z 3 +2xpierz
12 )2
3.oblicz stosujac wzror skroonego mnozenia (2x−3)(4x2+6xy+9y2)
4.wykonaj dzialania korzystajac ze wzroru skroconego mnozenia i zredukuj wyrazy podobne
W=(2−pier z 3 )3−2(1+pier3)2
5.dane sa przedzialy A=(−nieskonczonosci ;2) B<−6;10> C<−2; do + niesko). wyznacz przedzial
C−(ailoraz b)
6.uzasadnij ze dla dowolnej liczby calkowitej m liczba x=m3−m jst podzielna przez 6.
27 kwi 14:26
Kostek:
6)
m
3−m m∊C
m(m
2−1)
(m−1)m(m+1)
są to 3 kolejne liczby całkowite z czego co najmniej jedna z nich jest parzysta i jedna jest
podzielna przez 3 więc jest podzielna przez 6
1,2,3,4,5
https://matematykaszkolna.pl/strona/3407.html
27 kwi 14:34