Wyznacz pierwszy wyraz i iloraz ciągu geometrycznego (a_n), jeśli:
Paweł: Wyznacz pierwszy wyraz i iloraz ciągu geometrycznego (a
n), jeśli:
a
5−a
1=80 i a
4+a
2=30
{a
1*q
4−a
1=80
{a
1*q
3+a
1*q=30
| | 80 | |
a1*q4−a1=80 ⇒ a1(q2−1)= |
| |
| | q2+1 | |
| | 30 | |
a1*q3+a1*q=30 ⇒ a1(q2+1)= |
| q≠0 |
| | q | |
| 80 | | 30 | |
| = |
| 30q2−80q+30=0 3q2−8q+3 |
| q2+1 | | q | |
q
2=2
I teraz tak. q
1 oraz q
2 źle mi wyszły i nie za bardzo wiem czemu.
| | 1 | |
Wyniki: a1=−81 i q=− |
| V a1=1 i q=3 |
| | 3 | |
Mógłby ktoś zerknąć
27 kwi 13:59
Kejt: masz błąd w przyrównaniu..
Przyrównujesz do siebie a1(q2−1) i a1(q2+1)
27 kwi 14:07
Paweł: Czyli jak mam to zrobić
27 kwi 14:41
Kejt: wyznacz z pierwszego równania a1(q2+1) i wtedy przyrównaj, powinno wyjść.
27 kwi 14:43
Paweł: Wychodzi mi bez przerwy tak samo.. Mam tam minusa w tym pierwszym równaniu i nie umiem sobie z
nim poradzić.
27 kwi 15:50
Kejt: oki.. to zaraz to rozpiszę..i zobaczymy co wyjdzie..
27 kwi 15:55
Kejt:
| | 80 | |
a1(q2+1)(q2−1)=80 => a1(q2+1)= |
| |
| | q2−1 | |
| | 30 | |
a1q(q2+1)=30 => a1(q2+1)= |
| |
| | q | |
30(q
2−1)=80q
30q
2−30−80q=0
30q
2−80q−30=0 /:10
3q
2−8q−3=0
Δ=64+3*3*4=64+36=100
27 kwi 16:01
Paweł: Dzięki Kejt
27 kwi 16:02
Kejt: nie ma sprawy
27 kwi 16:02