twierdzenie sinusów
Lore:

Dwie stacje badawcze A i B oddalone są od siebie o 25km. Obserwują balon meterologiczny, który
przekazuje informacje o stanie pogody. Oblicz na jakiej wysokości znajduje się balon. (wylicz
x) Wynik podaj z dokładnością do 1m.
(cóż w odp do zadania wynik =28km) mi wyszło 29318m
załączam rysunek
27 kwi 13:27
Kejt:
tg42
o=0,9004
tg78
o=4,7046
x=4,7046|BC|
| 4,7046|BC| | |
| =0,9004 |
| 25+|BC| | |
4,7046|BC|=0,9004(25+|BC|)
4,7046|BC|=22,51+0,9004|BC|
3,8042|BC|=22,51
|BC|≈5,9171
x=5,9171*4,7046≈28
27 kwi 13:55
Kejt: Twój błąd pewnie polega na tym, że za bardzo przybliżałaś/eś wyniki pośrednie, najlepiej je
zostawić i przybliżyć całość na sam koniec.
27 kwi 13:59
Lore: ten tg wynika z jakiegoś twierdzenia? wynik dobry, ale zadanie miałam w dziale twierdzenia
sinusów i nie do końca rozumiem co z tymi tg

Prosiłabym tylko o kilka słów omówienia samego początku (obliczenia same w sobie rozumiem)
27 kwi 14:00
Kejt: to wszystko jest oparte tylko i wyłącznie na definicji tangensa, na twierdzenie sinusów nie
miałam w tym zadaniu pomysłu. Jak potrzebujesz koniecznie mieć to zadanie zrobione z
twierdzenia sinusów to mogę pomyśleć..
27 kwi 14:04
Lore: myślę, że nie jest to konieczne.

Dziękuję bardzo, myślałam, że to coś czego jeszcze nie znam
a to tak prosto..

Dziękuję i życzę miłego weekendu
27 kwi 14:07
Kejt: Nie ma sprawy, i nawzajem
27 kwi 14:08