twierdzenie sinusów
Ups: 1. Wyznacz pole trójkąta, mając daną długość jednego z jego boków oraz miary dwóch kątów do
niego przyległych
2. Oblicz długość promienia okręgu opisanego na trójkącie, w którym
a= 2√13 , cos alfa = − √3 / 4
Będę bardzo wdzięczna za pomoc
27 kwi 13:20
Bogdan:

a) dane: a, β, γ.
α = 180 − (β + γ) ⇒ sinα = sin(β + γ)
| | b | | a | | 1 | |
Z twierdzenia sinusów: |
| = |
| ⇒ b = ..., pole P = |
| absinγ |
| | sinβ | | sinα | | 2 | |
| | a | |
b) Z twierdzenia sinusów: |
| = 2R R = ... |
| | sinα | |
27 kwi 13:31
Lore: Wynik zad. 2 to R=4
znam wzór który podałeś, ale nie wiem co zrobić z tym nieszczęsnym cosα
27 kwi 13:41
Baju-baj:
| | sinβsinγ | | 2√13 | |
S=0,5a2 |
| ; 2R= |
| ;R=4 |
| | sin(β+γ) | | (1−316)0,5 | |
27 kwi 13:49
rex: jedynka trygonometryczna się kłania
27 kwi 14:03