Twierdzenie sinusów.
Lore: Mam problem z dwoma zadaniami, oba związane z twierdzeniem sinusów
1. Wyznacz pole trójkąta, mając daną długość jednego z jego boków oraz miary dwóch kątów do
niego przyległych
2. Oblicz długość promienia okręgu opisanego na trójkącie, w którym
a= 2
√13 , cos alfa = −
√3 / 4
Będę bardzo wdzięczna za pomoc
27 kwi 13:14
123:

Zad 1.
Czyli mamy dane:
bok a
kąty α, β przyległe do tego boku
| a | | b | |
| = |
| |
| sinαcosβ+cosαsinβ | | sinβ | |
b(sinαcosβ+cosαsinβ)=asinβ
| | asinβ | |
b = |
| |
| | sinαcosβ+cosαsinβ | |
| | 1 | | asinβ | |
P = |
| a |
| sinα |
| | 2 | | sinαcosβ+cosαsinβ | |
| | a2sinαsinβ | |
P = |
| |
| | 2sinαcosβ+2cosαsinβ | |
Ja bym to tak zrobił
27 kwi 13:29
Lore: dziękuję! zgadza się! tylko dół jest jeszcze sprowadzony do sin(α + β)
27 kwi 13:33
123: No tak to można sprowadzić... W ogóle sam siebie nie rozumiem dlaczego rozpisałem wzór na
sin(α+β).
27 kwi 13:38
Lore: 2. Oblicz długość promienia okręgu opisanego na trójkącie, w którym
a= 2√13 , cosα = − √3 / 4
A to tutaj?
27 kwi 13:45
Lore: Dobra, dałam radę, nieważne!
27 kwi 13:49
PW: Zadanie 1. Jeżeli oznaczymy długość danego boku symbolem a, zaś miary kątów do niego
przyległych symbolami β i γ, to lezący naprzeciw a kąt α ma miarę 180°−(β+γ).
Z twierdzenia sinusów
po zastosowaniu wzoru redukcyjnego
gdzie R oznacza promień okręgu opisanego na trójkącie.
Podobnie z twierdzenia sinusów
(2) b=2Rsinβ
(3) c=2Rsinγ.
Podstawiając równość (1) do (2) i (3) otrzymamy
Pole P trójkąta obliczamy stosując wzór
czyli
| | 1 | | a | | a2sinβsinγ | |
P= |
| a |
| sinβsinγ= |
| , |
| | 2 | | sin(β+γ) | | 2sin(β+γ) | |
jak widać liczenie c, czyli wzór (3) można pominąć − nie było to potrzebne do rozwiązania
| | 1 | |
zadania (aczkolwiek można zastosować wzór P= |
| acsinβ) − wynik oczywiście będzie ten sam, |
| | 2 | |
a można pominąć liczenie b).
27 kwi 13:59
PW: Lore, nie odświeżałem, więc wykonałem kawał dobrej, nikomu nie potrzebnej roboty, ale wynik
mamy ten sam, to i tak dobrze. Pozdrawiam.
27 kwi 14:01
Lore: Zdarza się, że ktoś zdąży przed drugą osobą, prawda? A co do zadania drugiego: po porostu
poszukałam głębiej w internecie i znalazłam podobny typ zadania na zupełnie innych liczbach.
27 kwi 14:04
Lore: W każdym razie i tak bardzo dziękuję i pozdrawiam
27 kwi 14:05