matematykaszkolna.pl
Twierdzenie sinusów. Lore: Mam problem z dwoma zadaniami, oba związane z twierdzeniem sinusów 1. Wyznacz pole trójkąta, mając daną długość jednego z jego boków oraz miary dwóch kątów do niego przyległych 2. Oblicz długość promienia okręgu opisanego na trójkącie, w którym a= 213 , cos alfa = − 3 / 4 Będę bardzo wdzięczna za pomoc emotka
27 kwi 13:14
123: rysunekZad 1. Czyli mamy dane: bok a kąty α, β przyległe do tego boku
a b 

=

sin(180−(α+β)) sinβ 
a b 

=

sin(α+β) sinβ 
a b 

=

sinαcosβ+cosαsinβ sinβ 
b(sinαcosβ+cosαsinβ)=asinβ
 asinβ 
b =

sinαcosβ+cosαsinβ 
 1 
P =

absinα
 2 
 1 asinβ 
P =

a

sinα
 2 sinαcosβ+cosαsinβ 
 a2sinαsinβ 
P =

2sinαcosβ+2cosαsinβ 
Ja bym to tak zrobił
27 kwi 13:29
Lore: dziękuję! zgadza się! tylko dół jest jeszcze sprowadzony do sin(α + β)
27 kwi 13:33
123: No tak to można sprowadzić... W ogóle sam siebie nie rozumiem dlaczego rozpisałem wzór na sin(α+β).
27 kwi 13:38
Lore: 2. Oblicz długość promienia okręgu opisanego na trójkącie, w którym a= 2√13 , cosα = − √3 / 4 A to tutaj?
27 kwi 13:45
Lore: Dobra, dałam radę, nieważne! emotka
27 kwi 13:49
PW: Zadanie 1. Jeżeli oznaczymy długość danego boku symbolem a, zaś miary kątów do niego przyległych symbolami β i γ, to lezący naprzeciw a kąt α ma miarę 180°−(β+γ). Z twierdzenia sinusów
 a 

=2R
 sinα 
 a 

=2R,
 sin(180°−(β+γ)) 
po zastosowaniu wzoru redukcyjnego
 a 
(1)

=2R,
 sin(β+γ) 
gdzie R oznacza promień okręgu opisanego na trójkącie. Podobnie z twierdzenia sinusów (2) b=2Rsinβ (3) c=2Rsinγ. Podstawiając równość (1) do (2) i (3) otrzymamy
 a 
b=

sinβ
 sin(β+γ) 
 a 
c=

sinγ
 sin(β+γ) 
Pole P trójkąta obliczamy stosując wzór
 1 
P=

absinγ,
 2 
czyli
 1 a a2sinβsinγ 
P=

a

sinβsinγ=

,
 2 sin(β+γ) 2sin(β+γ) 
jak widać liczenie c, czyli wzór (3) można pominąć − nie było to potrzebne do rozwiązania
 1 
zadania (aczkolwiek można zastosować wzór P=

acsinβ) − wynik oczywiście będzie ten sam,
 2 
a można pominąć liczenie b).
27 kwi 13:59
PW: Lore, nie odświeżałem, więc wykonałem kawał dobrej, nikomu nie potrzebnej roboty, ale wynik mamy ten sam, to i tak dobrze. Pozdrawiam.
27 kwi 14:01
Lore: Zdarza się, że ktoś zdąży przed drugą osobą, prawda? A co do zadania drugiego: po porostu poszukałam głębiej w internecie i znalazłam podobny typ zadania na zupełnie innych liczbach.
27 kwi 14:04
Lore: W każdym razie i tak bardzo dziękuję i pozdrawiam emotka
27 kwi 14:05