x^3+2x^2-5x-10=0
Tarkus: witam x3+2x2−5x−10=0 prosze o pomoc
27 kwi 13:05
Dominik: x2(x + 2) − 5(x + 2) = 0
dokoncz
27 kwi 13:06
Tarkus: x=√5 −√5 i −2
27 kwi 13:14
Tarkus: | | x3−3x2 | |
a jak uproscic to |
| |
| | x2−6x+9 | |
27 kwi 13:15
bezendu:
x
2−6x+9=wzór skróconego mnożenia (x−3)
2
27 kwi 13:17
Lore: x2(x−3) / (x−3)2
(x−3) się skraca
27 kwi 13:17
asdf: @Lore
Tu wszystko sie skraca
27 kwi 13:19
Lore: Z tego co widzę to x
2 zostaje, podobnie jak na dole (x−3), więc chyba nie wszystko?
27 kwi 13:21
Krzysiek : W liczniku wyciag x2 przed nawias . a mianownik. jestes bystry /a i zawazasz ze masz wzor
skroconego mnozenia (a−b)2 czyli bedzie co w mianowniku ?.
A jak nie widzisz tego wzoru to policz delte i pierwiastki −chodzi o mianownik
27 kwi 13:22
asdf: a...ja myślałem, ze trzeba rozwiązać:

27 kwi 13:24