granica
Med: Cześć. Mam taką granicę:
lim x → 0 [tanx(x)] liczę tak, ze wzoru A = elnA otrzymuję: [lim x −> 0 pomijam]
lim x → 0 [tanx(x)] = exlntanx = [e0*∞] jak pozbyć się tego symbolu nieoznaczonego z
wykładnika?
27 kwi 12:47
asdf: lim
x→ 0 e
ln(tgx(x)) =
lim
x→ 0 e
ln(tg(x))x =
lim
x→ 0 e
x*ln(tg(x)) = e
limx→ 0 x*ln(tg(x))
lim
x→ 0 x*ln(tg(x)) = [0*
∞] =
| | x | | 0 | |
limx→ 0 |
| = [ |
| ] = H = ... |
| | | | 0 | |
27 kwi 13:09
asdf: | 1 | | −1 | | 1 | |
| = |
| * ctgx * |
| |
| ln(tg(x)) | | ln2(tg(x)) | | cos2x | |
27 kwi 13:16