Stosunek pól trójkatów.
Kinia:

Mam obliczyć stosunek pola trójkąta ADS do pola trójkąta CSE, gdzie S jest punktem wspólnym
wysokości AE i CD.
To co już mam obliczone (prawidłowo) to:
AS = 14
12
SE = 9
1112
AD = 13
AB = 13
CB = 33,8
EB = 10
Na rysunku mam trójkąt ABC, z wysokością C i E.
S to punkt wspólny tych dwóch wysokości.
Trójkąt jest równoramienny.
27 kwi 12:07
Kinia: Poprawka tyci:
AD = 13 i DB = 13
27 kwi 12:08
Kinia: Można poprosić o pomoc...?
27 kwi 13:36
Afr0: (AS)2=(AD)2+(DS)2
czyli
(DS)2=(AS)2−(AD)2
DS to wysokość w trójkącie ADS
(CS)2=(CE)2+(ES)2
CE to wysokość trójkąta CES
Liczysz pola i je porównujesz.
27 kwi 14:22
Kinia: Nie muszę korzystać z podobieństwa trójkątów?
27 kwi 15:07
Kinia: Mam jednak problem z obliczeniem tego, bo wyniki mi wychodzą kosmiczne...
A powinno wyjść:
(65119)2 ≈ 0,298
27 kwi 16:13
Kinia: Mógłby ktoś wspomóc w liczeniu...?
Wynik mi nie wychodzi...
28 kwi 11:55