Prawdopodobieństwo .Trzeba to zrobiić metoda za pomocą drzewka
adka123: Pomocy



Proszę na dzisiaj..Najlepiej na teraz.
Zad.Z pudełka zawierającego trzy kule białe,trzy kule czerwone i dwie kule zielone losujemy
kolejno dwa razy po jednej kuli.Oblicz prawdopodobieństwo zderzenia,że wylosowano kulę białą i
kulę czerwoną,gdy po pierwszym losowaniu wylosowaną kulę:
a)odkładano na bok
b) ponownie wrzucano do pudełka
Trzeba to zrobiić metoda za pomocą drzewka.Jak poprawinie rozwiązać.
27 kwi 11:41
Domislaw:
38 x
37 +
38 x
37 = ....
b) podobnie tylko ze wrzucamy ponownie do pudelka wiec mianownik na dalszych etapach drzewka
nie bedzie sie zmienial, zawsze bedzie rowny 8 czyli wszystkie dostepne kule
27 kwi 12:12
adka123: Ale podpunkt a) to są 2 rzuty?
27 kwi 12:23
Domislaw: Tak, w pierwszym rzucie prawdopodobienstwo wylosowania bialej kuli wynosi 38 poniewaz mamy
trzy kule biale i 8 wszystkich, podobna sytuacja jest z czerwonymi, zielone sa 2 dlatego
prawdopodobienstwo wynosi 28 , nastepnie w drugim etapie ukazalem na drzewku tylko te
drogi ktore prowadza to uzyskania w obu rzutach kuli czerwonej i bialej (czyli najpier biala
puzniej czerwona, lub odwrotnie), musimy rowniez uwzglednic ze w drugim etapie dysponujemy
tylko 7 kulami poniewaz wylosowana kule w podpunkcie a) mielismy odlozyc na bok
27 kwi 14:48
PW: a)
Ponieważ nie wrzucamy wylosowanej za pierwszym razem kuli z powrotem do pudełka, można uznać,
że losujemy obie kule jednocześnie. Modelem matematycznym jest więc tworzenie dwuelementowych
| | | |
podzbiorów ze zbioru 8−elementowego. |Ω|= | =28. |
| | |
Zdarzenie A − "wylosowano 1 kulę białą i jedną czerwoną" składa się z 3•3=9 zdarzeń
elementarnych (kulę białą można wylosować na 3 sposoby, z każdym z nich na 3 sposoby można
wylosować kulę czerwoną, kolejność nie mas znaczenia). Na mocy tzw. klasycznej definicji
prawdopodobieństwa (założenia są spełnione − każde zdarzenie elementarne jest jednakowo
prawdopodobne)
Mam pytanie − po co tu drzewko? Jeżeli już koniecznie ma być, to teraz je można narysować, jako
ilustrację, ale nie metodę. W zadaniu z rachunku prawdopodobieństwa musi być określona
przestrzeń zdarzeń elementarnych, jeśli tego braknie, to nie będzie pełnej liczby punktów na
egzaminie. Drzewka Domisława nie przerysuj do zeszytu, jest niekompletne − jeśli już
rysujemy, to konsekwentnie − dlaczego nie ma gałęzi "zielona−biała", "zielona−czerwona",
"biała−biała" itd?
27 kwi 15:02
Domislaw: przedstawilem tylko drogi prowadzace do rozwiazania z powodu ograniczonego miejsca
27 kwi 17:31