Wyznacz pierwszy wryraz i iloraz ciągu geometrycznego (a_n), jeśli:
wajdzik: Wyznacz pierwszy wryraz i iloraz ciągu geometrycznego (a
n), jeśli:
{a
1*q
3−a
1*q=3
| | 1 | | 1 | |
a1= |
| q=2 V a1=−8 q= |
| |
| | 2 | | 2 | |
Niestety te wyniki mi nie wychodzą.
Mógłby ktoś zerknąć
27 kwi 10:49
j: ej pomoz mi z tymi rownaniami
27 kwi 10:50
wajdzik: Podzielić nie mogę bo mamy różnicę w tym działaniu, wyznaczyć a
1 też nie bardzo.
Mógłby ktoś pomóc?
27 kwi 11:26
wajdzik:
27 kwi 11:33
ICSP:
| | 7,5 | |
a1 * q4 − a1 = 7,5 ⇒ a1(q2−1) = |
| |
| | q2+1 | |
| | 3 | |
a1 * q3 − a1q = 3 ⇒ a1 * (q2−1) = |
| dlaq ≠ 0 |
| | q | |
zatem
3q
2 − 7,5q + 3 = 0
q
2 − 2,5q + 1 = 0
dokończ.
Jak będziesz miał problemy z rozwiązaniem tego równania kwadratowego to pisz
27 kwi 11:40
wajdzik: Δ=6,25−4
√Δ=1,5
q
2=2
Teraz będę podstawiał do równania z a
1.
27 kwi 12:21