oblicz wartość wyrażenia
danix: wyrażenie √x2−8x+16 − √x2+8x+16 dla −4<x<4 jest równe
27 kwi 10:41
ICSP: w = √x2 −8x + 16 − √x2 + 8x + 16 = √(x−4)2 + √(x+4)2 = |x−4| + |x+4| = −x + 4 + x +
4 = 8 dla x ∊ (−4;4)
27 kwi 11:47
danix: a rozwiązanie to −2x. Mi też wyszło tak jak Tobie
27 kwi 11:52
ICSP: bo ja raz pisze − a raz + z niewiadomych powodó
otóż :
w = √x2 − 8x + 16 − √x2 + 8x + 16 = √(x−4)2 − √(x+4)2 = |x−4| − |x+4| =
−x + 4 −x − 4 = −2x dla x ∊ (−4 ; 4)
27 kwi 11:56
danix: dzięki − jeden szczegół i można się kopać w zadaniu
27 kwi 12:09