równania
j: 1. znajdż 2 liczby które różnią się o 2 a ich suma wynosi 8
2. Obwód prostokąta jest równy 14 a sąsiednie boki różnią się o 10.Ile wynoszą długości boków
27 kwi 10:41
j: no niech ktoś pomoże lol
27 kwi 10:46
j: no ja nie moge pomoze ktoś czy nie co za durna strona
27 kwi 10:47
Afr0: Ad.1|
x+(x+2)=8
2x=6 /:2
x=3
czyli 1 liczba to 3, a druga to 5
27 kwi 10:49
Licealista_Theosh: 2.
2x+2y=14
x−y=10
27 kwi 11:08
lemon: dzięki
27 kwi 11:12
lemon: rozwiążesz to ?
27 kwi 11:12
lemon: ej panocku
27 kwi 11:17
Afr0: To jest takie trudne, że nie potrafisz?
Podpowiedź:
x−y=10
x=10+y
i podstawiasz pod 1 równanie.
27 kwi 11:21
Licealista_Theosh: Afro z twojego równania wychodzi 10=10 a to nie jest rozwiązaniem
27 kwi 11:22
lemon: nie ómiem
27 kwi 11:23
lemon: mi też nie wychodzi
27 kwi 11:23
Afr0: Skąd Ci takie coś wychodzi?
MI wychodzi takie coś:
2(10+y)+2y=14
20+2y+2y=14
4y=14−20
4y=−6
więc dane zadanie są niepoprawne, bo jak może wyjść na minusie.
27 kwi 11:24
lemon: kto mie to rozwiąże
27 kwi 11:25
Licealista_Theosh: No sorka, dopiero teraz się zorientowałem.
27 kwi 11:26
lemon: nie wiem bo jestem bakielit ale matma to moja ulubiena dziedzina
27 kwi 11:26
lemon: aaa
27 kwi 11:26
lemon: afro jesteś bakielit
27 kwi 11:27
Afr0: Miło mi.
27 kwi 11:27
Licealista_Theosh:
2x+2y=14
2x=10+y
10+y+2y=14
3y=4
2x = 12,5
x=6,25
sprawdzenie
12,5 = 10 + 1,5
Git
27 kwi 11:31
Afr0: Dlaczego tak: 2x=10+y ?
27 kwi 11:33
Licealista_Theosh:
Zapomniałem dodać y w poprzednim dlatego y wyszedł na "−"
A twój układ równań jest nieoznaczony Afro, jeżeli układ jest nieoznaczony to mogę za x
podstawić taką liczbę jaką chcę. Równanie powino mieć dla każdej rozwiązanie. Jednak okazało
się że tak nie jest.
27 kwi 11:34
Licealista_Theosh:

Bo z bokiem "y" sąsiadują dwa boki "x".
27 kwi 11:35
lemon: to dobrze jest
27 kwi 11:36
Licealista_Theosh: Nie, tak sobie napisałem źle.
27 kwi 11:38
lemon: co
27 kwi 11:39
Afr0: Ale Twoje sprawdzenie, na pewno jest źle
27 kwi 11:39
Licealista_Theosh: Fakt tam miało być 2* 6,5. Zagalopowałem się, bo liczyłem w pamięci.
27 kwi 11:46