Wyprowadznie wzoru
Piotr: Mógłby ktoś mi wyprowadzić wzór na pole równoległoboku znając jego przekątne i kąt miedzy nimi?
Wiem jaki jest, tylko chciałbym wiedzieć skąd on się bierze
27 kwi 10:32
Artur z miasta Neptuna:
Wskazowka −−− tw. cosinusow
27 kwi 10:38
Piotr: Okej, później spróbuję to zrobić
27 kwi 10:40
pigor: ..., np. bo to 4 trójkąty i jeśli
e,d − długości przekątnych,
a α− miara kąta między nimi, to ze znanego wzoru na pole Δ
(dowód też prosty),
Pr=2*
12*
12e*
12dsinα+2*
12*
12e*
12dsin(180
o−α)=
14edsinα+
14edsinα=
12edsinα . ...
27 kwi 10:44