Udowodnij, że dla każdej dodatniej liczby naturalnej n spełnione są równości:
wajdzik: Udowodnij, że dla każdej dodatniej liczby naturalnej n spełnione są równości:
| | n(n+1) | | n3+3n2+2n | |
1+2+6+...+ |
| = |
| |
| | 2 | | 6 | |
1.Sprawdzam czy dla n=1 wzór jest prawdziwy
L=1 P=1 L=P
I tak dalej jakoś nie mam pomysłu...
27 kwi 10:22
pigor: ..., uważaj bardziej bo tam ma być 1+3+6+... , a nie 1+2+6+ ..., bo tak nie można ,

a tak , poza tym wcale nie musi, czy musi to być indukcyjnie
27 kwi 10:35
wajdzik: W książce mam "1+2+6".
Najlepiej żeby było indukcyjnie
27 kwi 10:54
alpha: | | n(n+1) | | n3+3n2+2n | |
1+3+6+...+ |
| − |
| =0 |
| | 2 | | 6 | |
| | 3n2+3n−n3−3n2−2n | |
1+3+6+..+ |
| =0 |
| | 6 | |
| | n(n−1)(n+1) | |
1+3+6+...− |
| =0 /*6 |
| | 6 | |
6+18+36+...−n(n−1)(n+1)=0
ja doszedłem do czegos takiego, niby wszystko sie zgadza ale nie mam pomyslu jak to uzasadnic
27 kwi 10:56
wajdzik: Alpha, ale Lewa strona ma się równać prawej, a "−n(n−1)(n+1)=0" nie jest równy prawej stronie.
Chyba, że czegoś nie widzę to wybacz.
27 kwi 11:02
alpha: dla 2 to mnozenie jest rowne 6 czyli 6−6=0
dla 3 jest rowne 24 wiec 6+18−24 =0 itd
27 kwi 11:07
wajdzik: Coś załapałem, fajny sposób

dzięki!
27 kwi 11:09
alpha: no dobra tylko jak to uzasadnic
27 kwi 11:10
alpha: na maturaze samo napisanie Q.E.D nie wiem czy wystarczy
27 kwi 11:10
pigor: ...., to sprawdź sobie a
n=
12n(n+1}, dla n=2 i zobacz, co ci wyjdzie i potem najlepiej
wyrzuć książkę do kosza

, albo popraw to 2 na 3 .
27 kwi 11:12
wajdzik: hm, sam nie wiem. A do matury mam jeszcze cały rok.

Ale w sumie to zleci baardzoo szybko.
27 kwi 11:13
alpha: ja mam teraz
27 kwi 11:14
wajdzik: Pigor, poprawiłem już.

A ten zbiór zadań jest EKSTRA w porównaniu z moją "przedmiotową"
książką. Tutaj mam wszystkie odpowiedzi, a błędy w zadaniach trafiają się tylko czasami. W
mojej książce od matmy natomiast jest tylko połowa odpowiedzi a połowa z nich jest jeszcze
źle.
27 kwi 11:15
wajdzik: To Pigor nam musi napisać jak to uzasadnić.

ps. powodzenia, na pewno będzie 100%
27 kwi 11:16
Dominik: a jaka ksiazke robisz?
27 kwi 11:22
alpha: z podstawy napewno a z rozszerzenia licze na minimum 60%
27 kwi 11:23
wajdzik: Zbiór zadań − Matematyka zakres rozszerzony OPERON Agnieszka Urbańczyk Witold Urbańczyk.
Podręcznik do matmy − Matematyka zakres rozszerzony OPERON Małgorzata Mularska(tej nie polecam
w żadnym wypadku).
27 kwi 11:25
Dominik: w operonie jest pelno bledow
27 kwi 11:55