bryły
matius: trójkąt prostokątny o przyprostokątnych 12 i 5 obracamy wokół krótszego boku. pole powierzchni
bocznej tak otrzymaej figury to

przeciwprostokątna to 13
i teraz ze wzoru na Pb Stożka wychodzi π*r*l
podstawiając u nas to
π*5*13=65π
dobrze rozumuje ?
27 kwi 10:14
pigor: ..., prawie dobrze, ale obracasz wokół H=5,
więc r=12, a wtedy
Pb= π r l= π*12*13=
156π . ...
27 kwi 10:27
matius: jesteś a ja rozumiałem że obracamy krótszy bok i tak się dziwiłem czemu mi tak cały czas nie
wychodzi ..... dzientki
27 kwi 10:40