matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
...........
kaśka:
Wiadomo, ze a>0 i b<0 i 3b
2
= 3a
2
+ 8ab. Oblicz wartosc wyrazenia (3a−2b)/(a+2b)
27 kwi 08:32
hwdtel i Zen64:
3b
2
=3a
2
+ 8ab / b
2
3a
2
8a
a
3=
+
⋀
=u : u∊D=−3,czyli a=−3b,czyli w=11
b
2
b
b
27 kwi 11:55