mała dzietz: Jaką długość ma promień okręgu wpisanego w romb o przekątnych długości 5 i 12?
P=ef/2=(5*12)/2=30
Pani mówiła, że mam obliczyć bok, więc:
a2+b2=c2
2,52+62=c2
c=pierwiastek z 42,25
c=6,5
Co dalej?
26 kwi 23:10
Afr0: 30:4 =7,5cm
2 (bo pole rombu się składa z 4 takich samych trójkątów)
| 6,5*h | |
| =7,5 (szukamy h, bo wysokość trójkąta to automatycznie promień wpisanego koła) |
| 2 | |
6,5*h=15
Może tak?
26 kwi 23:18
Eta:
h=2r
| | 30 | |
P=a*2r ⇒r= |
| =........ |
| | 2a | |
26 kwi 23:20
Afr0: No tak też i w sumie o wiele prościej
26 kwi 23:22
Bogdan:
c * r = a * b
26 kwi 23:25
mała dzietz: ale w odpowiedziach jest 15/13
26 kwi 23:26
Eta:
26 kwi 23:26
Bogdan:
26 kwi 23:30
mała dzietz: Dziękuję, ale i tak nie wychodzi
26 kwi 23:32
Bogdan:
a co Ci nie wychodzi?
26 kwi 23:35
Afr0: To jest błąd w odpowiedziach

Skoro 3 sposobami wychodzi tak samo...
26 kwi 23:35