Dominik: | | x | |
nalezy udowodnic, ze zbiorem wartosci f(x) = |
| jest y∊ℛ dla x∊ℛ{−2, 2}. jakies |
| | 4 − x2 | |
pomysly?
26 kwi 22:36
jikA:
Może coś takiego
| x | | −(2 − x) + 2 | | 2 | |
| = |
| = |
| − 1. |
| (2 − x)(2 + x) | | (2 − x)(2 + x) | | x + 2 | |
26 kwi 22:43
Eta:
26 kwi 22:53
Dominik: wydawalo mi sie, ze nie da rady podzielic wielomianu stopnia pierwszego przez wielomian stopnia
drugiego, a tu pare przeksztalcen i jest ladna postac kanoniczna. dzieki
26 kwi 22:54
Dominik: Eta, myslisz ze cos takiego licealista jest w stanie narysowac?
26 kwi 22:55
Dominik: zaraz zaraz, ale czy ten wykres nie przeczy troche funkcji, ktora skonstrulowal jiikA?
26 kwi 22:57
jikA:
| | 2 | |
W wyrażeniu |
| − 1 należy pamiętać jeszcze że do dziedziny nie należy liczba x = 2. |
| | x + 2 | |
26 kwi 23:05
asdf: zeby umiec to narysowac musisz znać takie rzeczy jak:
asymptoty pionowe, ukosne (czyli granice funkcji), monotonicznosc (pierwsza pochodna),
wkleslosc/wypuklosc (druga pochodna).
26 kwi 23:08
Dominik: wiem, rysowala mi podobna funkcje znajoma. ja sie nie mam co w takie rzeczy bawic − zadanie
jest ze zbioru dla licealistow, wiec licealista powinien umiec je zrobic w inny sposob.
26 kwi 23:11
Dominik: | | 2 | |
aczkolwiek wciaz mnie dziwi ten wykres − nie odpowiada on funkcji |
| − 1 |
| | x + 2 | |
26 kwi 23:11
Eta:
| | 2 | |
y = |
| −1 ZW= R\{−1}  |
| | x+2 | |
26 kwi 23:11
Dominik: wiem jak wyglada wykres tej funkcji.

diametralnie sie rozni od twojego poprzedniego wykresu,
mimo ze to ta sama funkcja. gdzie tu logika?
26 kwi 23:19
pigor: ..., no to jeszcze np. tak:
| | x | |
y= |
| /*(4−x2) i x≠±2 ⇒ 4y−yx2= x ix∊R\{−2,2} ⇒ |
| | 4−x2 | |
⇒
yx2+x−4y=0 − równanie kwadratowe zmiennej x, które ma rozwiązanie ⇔
⇔ Δ ≥0 ⇔ 1
2+4y*4y ≥0 ⇔ 4y
2+1 ≥0 ⇔
y∊R −szukany zbiór wartości funkcji f. .
26 kwi 23:22
Eta:
26 kwi 23:24
Dominik: dzieki pigor, to chyba najbardziej do mnie przemawia.

poza tym, wyjasni mi ktos te roznice
wykresow tej samej funkcji?
26 kwi 23:31
pigor: ..., niestety
jika nie miał prawa skracać tak jak to zrobił

,a więc "jego" wzór
nie jest równoważny danej funkcji , czyli jej wykres nie powinien cię interesować . ...
26 kwi 23:38
Eta:
Dokładnie
26 kwi 23:39
asdf: moze funkcje wielomianowe da się w inny sposób narysować, gorzej jest z funkcjami, gdzie jest
postać potęgowa lub logarytmiczna, np.
f(x) = e−x2 * ln(1−x)
dlatego Ci napisalem ogolnie co jest potrzebne do narysowania tego...
26 kwi 23:39
Dominik: a czemuz to nie wolno tak skracac? gdzie jest blad?
26 kwi 23:39
pigor: | | a±b | | a | | b | | 1 | | b | |
... , bo skraca się tak : |
| = |
| ± |
| = |
| ± |
| . ... |
| | ac | | ac | | ac | | c | | ac | |
26 kwi 23:46
26 kwi 23:47
Dominik: no przeciez! dzieki wielkie pigor!
26 kwi 23:47
Dominik: w ogole dzieki wielkie wszystkim udzielajacym sie.
26 kwi 23:48
jikA:
Ponieważ to jest funkcja a nie równanie więc nie można tak sobie upraszać.
Przykład masz funkcję kwadratową
f(x) = 3x2 + 6x + 3 więc można sobie niby podzielić przez 3 i mamy f(x) = x2 + 2x + 1
dla x = 0 nasza pierwsza funkcja przyjmuje wartość 3 natomiast druga 1 i a więc funkcja
ta nie jest równoważna wyjściowej.
26 kwi 23:49
asdf: też przy niektorych wyrazeniach trzeba uważać ze skracaniem i pamiętać o dziedzinie, np.
g(x) = 1
D
f ≠ D
g ≠ D
h
26 kwi 23:49
asdf: albo taki częsty popełniany błąd:
| 2−x | | 2−x | | √2−x | |
| = |
| = |
| |
| √4−x2 | | √(2+x)(2−x) | | √2+x | |
no a to juz jest źle...
26 kwi 23:54