matematykaszkolna.pl
Wyrażenie algebraiczne Afr0:
 x2+3x+2 
Dla każdego x R {−5,−1} wyrażenie

jest równe?
 x2+6x+5 
 3x+2 
A:

6x+5 
 x+2 
B:

3x+5 
 x+2 
C:

x+5 
 x−2 
D:

x−5 
Pewnie zadanie jest banalne, ale mam pustkę. Prosiłbym o podsunięcie mi jakiegoś pomysłu. Nie samego wyniku emotka
26 kwi 22:13
Krzysiek : Zobacz. Jesli dziedzina jest R\{−5,−1} to znaczy ze x2+6x+5=(x+5)(x+1) bo x1=−5 i x2=−1 sa to pierwiastki a postac iloczynowa funkcji kwadratowej jest taka a(x−x1)(x−x2) . Teraz tak samo zapisz x2+3x+2 wpostaci iloczynowej czyli delta x1 i x2 i postac iloczynowa . Juz z tego widac ktora odpowiedz ale ja jednak prosze zebys nie patrzyl na odpowiedzi tylko zapisal licznik i mianownik w postaci iloczynowej i po skroceniu dopiero sprawdzil . Czesc>emotka
26 kwi 23:31
pigor: ..., otóż,. rozkładam licznik i mianownik na czynniki (najszybciej ze wzorów Viete'a) i mam :
x2+3x+2 (x+1)(x+2) x+2 

=

=

i x∊R\{−1,−5} ,
x2+6x+5 (x+1)(x+5) x+5 
a więc odp. C. − szukana poprawna odpowiedź . ... emotka
26 kwi 23:33
Bogdan: rozłóż licznik i mianownik i zapisz te trójmiany w postaci iloczynowej, a przy okazji − nie zasłaniaj się pustką przy takim banalnym ćwiczeniu emotka
26 kwi 23:34
Afr0: Wielkie dzięki. Już wszystko pięknie gra. Dzięki za wyjasnienieemotka Bogdan... sam napisałem, że to banalne ćwiczenie, więc czym się miałem zasłaniać skoro nie za bardzo miałem pomysłu? Nie odpowiadaj.
26 kwi 23:45