Wyrażenie algebraiczne
Afr0: | | x2+3x+2 | |
Dla każdego x R {−5,−1} wyrażenie |
| jest równe? |
| | x2+6x+5 | |
Pewnie zadanie jest banalne, ale mam pustkę.
Prosiłbym o podsunięcie mi jakiegoś pomysłu. Nie samego wyniku
26 kwi 22:13
Krzysiek : Zobacz. Jesli dziedzina jest R\{−5,−1} to znaczy ze x
2+6x+5=(x+5)(x+1) bo x
1=−5 i x
2=−1 sa
to pierwiastki a postac iloczynowa funkcji kwadratowej jest taka a(x−x
1)(x−x
2) .
Teraz tak samo zapisz x
2+3x+2 wpostaci iloczynowej czyli delta x
1 i x
2 i postac iloczynowa
. Juz z tego widac ktora odpowiedz ale ja jednak prosze zebys nie patrzyl na odpowiedzi tylko
zapisal
licznik i mianownik w postaci iloczynowej i po skroceniu dopiero sprawdzil . Czesc>
26 kwi 23:31
pigor: ..., otóż,. rozkładam licznik i mianownik na czynniki
(najszybciej ze wzorów Viete'a) i mam :
| x2+3x+2 | | (x+1)(x+2) | | x+2 | |
| = |
| = |
| i x∊R\{−1,−5} , |
| x2+6x+5 | | (x+1)(x+5) | | x+5 | |
a więc odp.
C. − szukana poprawna odpowiedź . ...
26 kwi 23:33
Bogdan:
rozłóż licznik i mianownik i zapisz te trójmiany w postaci iloczynowej, a przy okazji − nie
zasłaniaj się pustką przy takim banalnym ćwiczeniu
26 kwi 23:34
Afr0: Wielkie dzięki. Już wszystko pięknie gra. Dzięki za wyjasnienie

Bogdan... sam napisałem, że to banalne ćwiczenie, więc czym się miałem zasłaniać skoro nie za
bardzo miałem pomysłu? Nie odpowiadaj.
26 kwi 23:45