okrąg opisany na trójkącie
EWA: Oblicz promień okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym którego przyprostokątne mają
długość 7 cm i 12 cm
26 kwi 21:30
Eta:
c
2= 7
2+12
2 , c>0
c=........
26 kwi 21:39
EWA: może ktoś zrobi to pokoleji jak to robic bo sie gubię
26 kwi 21:47
Afr0: Przeciwprostokątna to średnica okręgu, więc promień to połowa przeciwprostokątnej c...
przyprostokątne masz. Liczysz wszystko z Pitagorasa.
26 kwi 21:49
Mila:

a=12
b=7
środek okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym leży w środku przeciwprostokątnej.
obliczamy dł. przeciwprostokątnej.
c
2=7
2+ 12
2
c
2=49+144
c
2=193
c=
√193
26 kwi 23:55