trójkąt równoramienny
Wix: Niech x oznacza długość ramienia trójkąta równoramiennego, którego podstawa ma długość
8 cm. Funkcja f przyporządkowuje zmiennej x obwód tego trójkąta. Zbiorem wartości
funkcji f jest przedział:

mógłby mi to ktoś jakoś logicznie rozrysować, żebym wiedziała o co chodzi?
26 kwi 19:57
Saizou : f(x)=x+x+8=2x+8
i zachodzić musi nierówność trójkąta, czyli
x+8>x →8>0 zawsze
x+x>8 →2x>8→x>4
czyli trójkąt o najmniejszym obwodzie to trójkąt o bokach x,x,8, gdzie x>4 (Ob>16),
zatem ZW=(16:+∞)
czy jakoś tak
26 kwi 20:03