dlugosc krzywej
slaw: Dlugosc krzywej.
Witam!
Mam do policzenia dlugosc krzywej:
y=lnsinx, dla x∊(pi/3,pi/2)
i nie mogę tego wyliczyc. Nie mogę przejsc na calke oznaczona, gdyz w pewnym momencie utykam na
całce 1/sinx dx.
I teraz moje pytanko, czy cos gdzies po drodze za bardzo skracam i wychodzi mi ta trudna calka
do policzenia, czy cos zle licze czy mozna wyciagnac z tego jakas inna postac? a moze taki
trudny przyklad to jest z taka trudna calka?

Jezeli komus chcialoby sie to przeliczyc, bylbym wdzieczny.
Pozdrawiam!
26 kwi 19:55
26 kwi 20:13
slaw: super, skorzystam chyba z drugiego sposobu. Podstawieniem uniwersalnym robilem ale mi wychodza
tangensy w logarytmach. a ze to calka oznaczona to klopotliwa bedzie to policzenia, wole jakas
prostsza wersje tej funkcji

To mam jeszcze pytanko.
Mam policzyc dlugosc takiej krzywej:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=y+%3D+arcsinx+%2B+%281-x^2%29^%281%2F2%29+
i licze i ładnie wychodzi mi wynik 4. , natomiast w odpowiedziach mam wynik pi. I teraz ja
licze dobrze czy dobre sa odpowiedzi?
26 kwi 20:16
Krzysiek: nie wiem w jakich granicach jeżeli tak jak wpisałem do wolframa i wolfram dobrze
liczy(interpretuje to co napisałem) to wychodzi 4.
26 kwi 20:21
slaw: w granicach −1,2. a moglbys podac linka? To sie przy okazji naucze wpisywac dlugosci do
wolframu

Aha co do pierwszej calki. pomnozylem *sinx/sinx, mianownika zamienilem na 1−cos
2x,
podstawilem za t = cosx i dostalem calke − arcsinx(cosx) , czy dobrze?
26 kwi 20:23
slaw: dobra, z tym sinusem to zle policzylem, bo mi sie wzory pomylily. Pokaz mi tylko tego linka,
jezeli mozesz

Pozdrawiam!
26 kwi 20:28
26 kwi 20:28
slaw: od −1,1 w granicah

co wynika z dziedziny. Piatek dzis a ja siedze nad matma i stad te
glupiutki bledy chyba
26 kwi 20:32
slaw: co do pierwszej calki. policzylem i wyszlo mi dobrze aleee, jak wstawie granice calkowania to
logarytm wychodzi z zera, a to nieskonczonosc, calka niewlasciwa. a ma byc ladna z wynikiem
2pi.
26 kwi 20:36
Krzysiek: a o jakiej całce teraz piszesz?
26 kwi 20:39
slaw: o tej z sinusem. w sensie o tym zadanku pierwszym co wstawilem. mam policzyc dlugosc tej
krzywej lnsinx w granicach co podalem powyzej. zatrzymalem sie tam w pewnym momencie na calce
1/sinx. teraz udalo mi sie ja policzyc dzieki Twojej pomocy. Natomiast jak juz to zrobilem to
jak wstawiam granice, niestety wychodzi mi logarytm naturalny z 0.
26 kwi 20:45
Krzysiek: nic takiego nie wychodzi, co najwyżej podstawiając pi/2 dostajemy 1/2ln1=0
26 kwi 20:51
slaw: | | cosx − 1 | |
calka z 1/sinusx wychodzi 1/2ln| |
| | , prawda? |
| | cosx + 1 | |
26 kwi 20:59
Krzysiek: też mi tak wyszło.
26 kwi 21:03
slaw: to wynika z tego, ze mam cos chyba z kalkulatorem.
Bo jak wpisuje do niego cos(pi/2) to mi pokazuje 1. a to przeciez w rzeczywistosci jest 0.
niewiem czemu taki blad robi
26 kwi 21:10
26 kwi 21:38
slaw: dzieki MIla. tak, twoja odpowiedz jest dobra. Ja zle przeczytalem.
Sluchaj a moze doradzisz mi jak rozwalic pole powierzchniy bryly obrotowej:
y = 1/(x−1) dla x∊(2,4) ?
26 kwi 21:40
Mila:
Pomyślę.
26 kwi 21:41
slaw: chodzi mi o to, ze w pewnym momencie mam taka sytuacje:
| | 1 | | 1 | |
∫ |
| √(1 + |
| ) dx i niewiem jak z tego wyjsc... |
| | x−1 | | (x−1)4 | |
26 kwi 21:49
Mila:

Na pewno powierzchnię , nie objętość?
26 kwi 21:56
slaw: powierzchnie , ale bryly obrotowej. czyli ten dluzszy wzor z 2pi. Tak napewno
26 kwi 22:02
Mila: a=2
b=4
| | 1 | | 1 | |
S=2πa∫b |
| √1+ |
| dx= |
| | x−1 | | (x−1)4 | |
| | 1 | | (x−1)4+1 | |
=2π∫ |
| *( |
| )1/2 dx= |
| | (x−1) | | (x−1)4 | |
| | √(x−1)4+1 | | (x−1)4+1 | |
=2π∫ |
| =2π∫ |
| dx rozbijamy na dwie całki |
| | (x−1)3 | | (x−1)3√(x−1)4+1 | |
| | (x−1)4 | | 1 | |
=2π*(∫ |
| dx+∫ |
| dx)= |
| | (x−1)3√(x−1)4+1 | | (x−1)3√(x−1)4+1 | |
| | x−1 | | 1 | |
2π(∫ |
| dx+∫ |
| dx) |
| | √(x−1)4+1 | | (x−1)3√(x−1)4+1 | |
teraz licz w pierwszej
podstawienie:
(x−1)
2=t
w drugiej
podstawienie:
26 kwi 22:48
slaw: istny kosmos

Ale dzieki
26 kwi 23:03
Mila: Tak, to "pracowita" całka, mam nadzieję, że już Ci wyjdzie, bo sporo pisania.
26 kwi 23:15
krzysiek: A propo tej długości krzywej. Wynik obliczenia innym sposobem różni się od tego podanego wyżej.
Prosiłbym o znalezienie błędu.
∫√1+ctg2xdx=∫√1sin2xdx=∫1sinxdx
granice początkowo od pi/3 do pi/2.
podstawiam t=cosx
zmieniam granice na od 1/2 do √22 (czy dobrze?)
dostaje całke
∫1t2−1dt=1/2ln|t−1t+1|
podstawiam granice
1/2ln3+1/2 ln|(√22−1)/(√22+1)|
a to na pewno nie jest równe 1/2ln3
24 lut 15:35