Rozwiąż równanie:
Justyna: Rozwiąż równanie:
8x−2 2x+1
−−−−− + −−−−−−− =0
1−x2 x−1
26 kwi 19:34
krystek: D=R/{−1,1}
| 8x−2 | | 2x+1 | |
| − |
| =0 pomnóż przez wspólny mianownik |
| (1−x)(1+x) | | 1−x | |
26 kwi 19:36
Justyna: Sprowadzałam wiele razy i mi nie wychodzi

Może robię błedy rachunkowe.
Błagam o pomoc.
26 kwi 19:38
krystek: Przedstaw swoje obliczenia , sprawdzę.
26 kwi 19:41
Justyna: Chwilka.
26 kwi 19:51
Justyna: | 8x2−2x−8x+2 | | 2x+1−2x2−x+2x+1+2x2+x | |
| + |
| =0 |
| (1−x)(1+x)(x−1) | | (1−x)(1+x)(x−1) | |
| 8x2−2x−8x+2+2x+1−2x2−x+2x+1+2x2+x | |
| =0 / mnoże przez mianownik |
| (1−x)(1+x)(x−1) | |
8x
2−2x−8x+2+2x+1−2x
2−x+2x+1+2x
2+x=0
8x
2−6x+4=0
No i licze delte... Wychodzi ujemna.
Sprawdzałam odpowiedzi. Ma wyjść x=
32
26 kwi 19:58
Bogdan:
| 8x − 2 | | 2x + 1 | |
| + |
| = 0 /*(x2 − 1), x≠−1 i x≠1 |
| 1 − x2 | | x − 1 | |
−8x + 2 + (2x + 1)(x + 1) = 0 ⇒ 2x
2 − 5x + 3 = 0, Δ = 25 − 24 = 1
26 kwi 20:09
Bogdan:
Wspólny mianownik to x2 − 1
26 kwi 20:09
Justyna: Dlaczego?
26 kwi 20:11
Bogdan:
| 8x − 2 | | 2x + 1 | | 8x − 2 | | 2x + 1 | |
| + |
| = |
| + |
| |
| −(x2 − 1) | | x − 1 | | −(x − 1)(x + 1) | | x − 1 | |
26 kwi 20:18
Justyna: No dobra. Dzięki. Już kapuje

Ale nie rozumiem tego w tym momencie, gdy wymnażam drugi ułamek przez x
2−1.
26 kwi 20:22
Justyna: Dobra, obczaiłam to. Dziękuje bardzo za pomoc
26 kwi 20:25
Bogdan:
| 2x + 1 | |
| * (x − 1)(x + 1) = (2x + 1)(x + 1) |
| x − 1 | |
26 kwi 20:26
Justyna: Właśnie tak to sobie rozpisałam

. Dziękuje
26 kwi 20:28