matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ostroslup
kumriks:
w czworokatnym ostroslupie prawidlowym krawedz boczna ma dlugosc 10 cm i jest nachylona o plaszczyzny podstawy pod katem 60" . oblicz V
26 kwi 19:06
dero2005:
l = 10
h
√
3
= sin 60
o
=
l
2
h = 5
√
3
d
2
=
√
l
2
− h
2
=
√
100 − 75
= 5 d = 10
d
√
2
a =
= 5
√
2
2
a
2
*h
V =
=
3
26 kwi 19:20