Problem
Piotr: Dane są liczby wymierne a ≠ 0 , b i k > 0 takie, że liczby x
1=1−
√k i x
2=1+
√k + k są
pierwiastkami równania ax
3 + bx
2 + cx+ d = 0 . Wykaż, że c i d są liczbami wymiernymi.
Próbowałem to zrobić za pomocą ''postaci iloczynowej''. Ale mam równanie do trzeciej potęgi a
miejsc zerowych tylko dwa.
Proszę o jakąś wskazówkę

Dzięki
26 kwi 18:23
jikA:
Jeżeli wielomian trzeciego stopnia ma dwa pierwiastki rzeczywiste to musi mieć również i
trzeci pierwiastek rzeczywisty ponieważ dzieląc wielomian stopnia trzeciego przez wielomian
stopnia drugiego otrzymamy wielomian stopnia pierwszego bez reszty który ma na pewno
pierwiastek rzeczywisty.
| ax3 + bx2 + cx + d | |
| = hx + i |
| ex2 + fx + g | |
ax
3 + bx
2 + cx + d = (hx + i)(ex
2 + fx + g)
hx + i = 0 (jeden pierwiastek) ex
2 + fx + g = 0 (dwa pierwiastki).
26 kwi 21:09
Eta:
a,b,k€W
Ze wzorów Viete
'a dla równania st, 3
| | −b | |
x1+x2= 1−√k+1+√k=2 , to x1+x2+x3= 2+x3= |
| ⇒ x3€W |
| | a | |
x
1*x
2= (1−
√k)(1+
√k)= 1−k€W
| | c | |
x1*x2+x3(x1+x2)= 1−k +x3*2= |
| €W |
| | a | |
zatem d, c€W
26 kwi 21:36
Eta:
To zadanie z próbnej matury info
powinno być : x1= 1−√k , x2= 1+√k ( Piotr napisał pomyłkowo x2= 1+√k +k
26 kwi 21:42
Piotr: Przepraszam najmocniej, że źle napisałem

. Dziękuję Wam za pomoc
27 kwi 09:23