planimetria
asd: Stosunek pól kół wpisanego w kwadrat i opisanego na kwadracie o boku długości 3 wynosi:
Pole koła wpisanego wynosi 9/4π
Pole koła opisanego ... tutaj mam problem bo R to 1/2d=a
√2 niby to jest równe R=2
√2/2
dlaczego może mi ktoś to wytłumaczyć ?
26 kwi 17:46
asd: przepraszam R=3√2/2 nie wiem skąd to się wzieło.
26 kwi 17:48
Saizou :

2R=d
d=a
√2=3
√2
| | 3√2 | | 9*2 | | 9 | |
Pd=πR2=π( |
| )2= |
| π= |
| π |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
2r=a
26 kwi 17:51
asd: jak tutaj wyszło 1/2

Mi wyszło 2
26 kwi 19:14
Bogdan:
Z treści zadania: "Stosunek pól kół wpisanego w kwadrat i opisanego na kwadracie", czyli
Co jest dłuższe R czy r i czy wynik jest większy od 1 czy mniejszy od 1?
26 kwi 19:18