: )
eA: https://matematykaszkolna.pl/strona/2521.html
do tego zadania ktoś podał takie rozwiązanie :
Suma kwadratów trzech liczb jest podzielna gdy
a) wszystkie są podzielne przez 3
b) żadna nie jest podzielna przez 3 (kwadraty 1,2,4,5 to odpowiednia 1,4,16,25 i każda z nich
po podzieleniu przez 3 daje resztę jeden. I takie trzy jedynki razem też są podzielne
a) w trzech rzutach wypada 3 lub 6 − 2*2*2=8
b) w trzech rzutach wypada 1,2,4 lub 5 − 4*4*4=64
Ω=63=216
moc A=8+64=72
P(A)=72/216=1/3
Bardzo proszę o wyjaśnienie mi skąd się biorą te liczby przez które mnoży w a) i b)