nierównosc
Równina: Rozwiąż nierówność:
x
4−5x
2+4>0
Może być tak:
x(x
3−5x)+4>0

Prosze o podpowiedz
26 kwi 17:12
Kejt: proponuję podstawienie:
t=x2, zał. t≥0
26 kwi 17:15
pigor: ... tak ci nic nie da, ale . ...

ciepło, ciepło, bo możesz pobawić
się lewą stroną danej nierówności inaczej, mianowicie np. tak :
x4−5x2+4>0 ⇔ x
4−x
2−4x
2+4 >0 ⇔ x
2(x
2−1)−4(x
2−1) >0 ⇔
⇔ (x
2−1)(x
2−4) >0 ⇔
(x−1)(x+1)(x−2)(x+2) >0 i teraz narysuj sobie
os liczbową Ox ; na niej w dobrej kolejności otwarte kółeczka −2,−1,1,2 przez
które od prawej strony, od góry nad osią Ox poprowadź "węża morskiego" ;
odczytujesz to co >0, czyli nad osią
x∊(−∞;−2)U(−1,1)U(2;+∞) i to tyle . ...
26 kwi 17:37
Kejt: nie da? ^^
t
2−5t+4>0
Δ=25−16=9
t
1=1 v t
2=4
x
1=1 v x
2=−1 v x
3=2 v x
4=−2
co daje nam:
(x−1)(x+1)(x−2)(x+2)>0
czyli to samo co Tobie.
26 kwi 17:41
pigor: ... , "tak ci nic nie da'' odnosiło się do postu
autora pytania, czyli
Równina , a nie do ciebie .
26 kwi 17:48
Równina: Ok, dzięki za odpowiedzi, rozumiem
26 kwi 20:32