Rozwiąż równania wielomianowe:
Samanta: a)
(x
2+x)
4 − 1 = 0
b)
(x
2+ 2x)
2−x
2=0
Proszę o pomoc

robiłam to juz kilkakrotnie i mi nie wychodzi

rozwiazania:
a) −1−
√5 −1+
√5
−−−−−−−−−−−−−− −−−−−−−−−−−−−−−−
2 2
b) { −3,−1,0)
26 kwi 16:48
ICSP: wzór na a2 − b2 znasz ?
26 kwi 16:50
Samanta: tak też robiłam ale mnie nie wychodziło
26 kwi 16:51
ICSP: :(
no to możesz sobie kwadraciki i kółeczka rysować ja Ci nie wychodzi.
(x
2 + x)
4 − 1 = 0
[(x
2 + x)
2 −1][(x
2 + x)
2 +1] = 0 ⇒ (x
2 + x) − 1 = 0 − na pewno wiesz dlaczego
(x
2 + x −1)(x
2 +x + 1) = 0 ⇒ x
2 + x − 1 = 0 v x
2 + x + 1 = 0 ⇒ x
2 + x − 1 = 0 v
sprzeczność
x
2 + x − 1 = 0
drugi w identyczny sposób
26 kwi 16:55
Bogdan:
albo wprost: (x2 + x)4 = 1 ⇒ (x2 + x)2 = 1 lub (x2 + x)2 = −1 sprzeczność
x2 + x = 1 lub x2 + x = −1
x2 + x − 1 = 0, Δ' = 5, x1 = ... x2 = ...
lub
x2 + x + 1 = 0, Δ'' = −3 brak rozwiązania
26 kwi 16:56
pigor: ..., ze wzoru a
2−b
2=(a−b)(a+b)=0 ⇔ ... , lub np. tak::
b)
(x2+2x)2−x2= 0 ⇔ |x
2+2x|= |x| ⇔ x
2+2x=−x lub x
2+2x= x ⇔
⇔ x
2+3x=0 lub x
2+x=0 ⇔ x(x+3)=0 lub x(x+1)=0 ⇔
x∊{0,−3,−1} . ...
26 kwi 17:02
Samanta: ahaa..

już kapuje

dzięki
26 kwi 17:05
Samanta: a wiec kolejny przykład mam wykonać tak:
(x
3 −5)
2−36=0
[(x
3−5)−6] [(x
3−5)+6]=0
x
3−11=0 lub x
3+1=0
x= pierwiastek z jedenastu do potęgi trzeciej lub x=1
Dobrze mysle?!
26 kwi 17:18
pigor: ...pięknie

, tak trzymaj . ...
26 kwi 17:20
pigor: a propos x
3+1=0 ⇒ x
3= −1 ⇒
x= −1 , a nie x= 1

. ...
26 kwi 17:22
Samanta: masz racje

sorcia mój bład
26 kwi 17:23
Samanta: no fajnie fajnie ale z ostatnim przykladem nie jest kolorowo...dlaczego jest rozwiazanie
sprzeczne?!
x
4−(3x
2+2)
2=0
[x
2−(3x
2+2)] [ x
2 + (3x
2+2)]
[x
2−3x
2−2] [ x
2+ 3x
2+2]
−2x
2−2=0 lub 4x
2 +2=0
nie mozna przenieść liczby na druga strone ze zmienionym znakiem i nastepnie podzielić przez
liczbe stojaca przed x
26 kwi 17:34
pigor: ... , nie lubię mówić sprzeczne, tylko ładniej nie ma pierwiastków (ma 0 rozwiązań), bo
lewe strony twoich równań
2x
2+x
2=0 lub 4x
2+2=0 są dla każdej wartości x∊R dodatnie , czyli nigdy "nie dają"
zera , a wić nigdy nie zachodzi równość 0 = 0 . ...
26 kwi 17:45
pigor: ... , czyli po co przenosić (jak chcesz to możesz), wtedy może zobaczysz dlaczego ...

sprzeczne . ...
26 kwi 17:46
Samanta: Boze ze ja na to nie wpadlam! Faktycznie!
Dzięki
26 kwi 17:51