Powierzchnia boczna walca obrotowego po rozwinięciu jest prostokątem, któreg
klara: Powierzchnia boczna walca obrotowego po rozwinięciu jest prostokątem, którego przekątna mająca
długość 18cm, tworzy z bokiem odpowiadającym wysokości walca kąt o mierze 60 stopni. Oblicz
objętość walca.
prosze o pomoc
26 kwi 16:20
pigor: ... z warunków zadania, przy standardowych
oznaczeniach :
V= πr2H= ?, gdzie z Δ−ekierki:
H=12*18=
9
i 2πr=9
√3 ⇒
r=92π√3, zatem
V= π(
92π√3)
2*9=
218714π=
546,75π cm
3 − . ...
26 kwi 18:14
pigor: ...oczywiście na końcu powinno być
546,75*1π ≈ 174,0 cm
3 . ...
26 kwi 18:21