luuuzik
zaawansowane : blache w ksztalcie polkola o promieniu 20 zwinieto w powierzchnie boczna stozka . oblicz
objetosc tak utworzonego stozka
26 kwi 15:57
Wera: Blache w ksztalcie półkola o promieniu 20 zwinieto w powierzchnie boczna stozka.Oblicz objetosc
tak utworzonego stozka
27 kwi 22:34
Wera: Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest prostokątne ktorego przekatna ma dlugosc
pierwiastek3 a szerokość jego wynosi pierwiastek3/2cm.oblicz objetosc i pole powierzchni
bocznej tego walca
27 kwi 22:40
aniabb: stożek
20π=2πr więc r=10 zatem H=10√3
V=πr2H/3=1000√3/3
walec
zatem długość ma 3cm
Pb=3•√3/2
V=2π•3•√3/2 = 3π√3
27 kwi 22:59